10 Temmuz 2009 Cuma

Nero İle "iso" Uzantılı Kalıp Dosyası Oluşturma (CD/DVD)

Önce Nero ile "iso" uzantılı CD veya DVD kalıp dosyası oluşturmak ne işimize yarar bunu açıklayalım. Bu dosyalar elimizdeki CD veya DVD ortamındaki Program Kurulum Dosyalarını, İnteraktif Eğitim Setlerini, Oyunları, Filmleri vs. gibi CD ve DVD'lerin yedeğini almamızı sağlar. Ve en önemlisi Bu "iso" dosyalarını CD veya DVD'ye gerek kalmadan Nero'nun bir özelliği olan Nero ImageDrive ile Sanal Sürücü oluşturarak bilgisayarımızla çalıştırabilmemizdir. (Nero ImageDrive etkinleştirme işlemi anlatımı için tıklayınız...)

Nero ile "iso" uzantılı kalıp dosyası oluşturmanın iki yolu var.

1. Yol:


a) Nero Programını açıyoruz ve hangi formatta (CD veya DVD) dosya oluşturacaksanız onu seçiyorsunuz. Veri CD veya DVD Yarat seçeneğini açıyorsunuz. (Şekil 1)

Şekil 1 :



b) "iso" dosyası oluşturmak istediğiniz CD veya DVD'yi ekliyorsunuz ve ileri diyoruz. (Şekil 2)

Şekil 2:



c) Gelen pencerede kayıt aygıtı seçeneğini İmage Recorder yapıyoruz ve yak diyoruz. Burası önemli. (şekil 3 )

Şekil 3 :


d) Ve son olarak nereye ve hangi uzantıda kaydedeceğimizi soran bir pencere açılacak ve Şekil 4 'teki gibi "iso" seçeneğini işaretleyip kaydet diyoruz.




Artık "iso" dosyalarımızı ister CD veya DVD'ye yazdırabilir ister Nero ImageDrive ile CD veya DVD'ye gerek kalmadan açabiliriz.


2. Yol:


Elimizdeki CD veya DVD'yi Bilgisayara takıp;

a) Nero Burning Room Programını açıyoruz ve hangi formatta dosya oluşturacağımızı seçiyoruz. (Şekil 1 )

Şekil 1 :




b) Sonra açılan pencerede Ek Ayarlar / Kayıtları Kaydet (Şekil 2 ) diyoruz ve açılan pencerede sürücümüzü seçiyoruz ve Tamam diyoruz. (Şekil 3)

Şekli 2 :




Şekil 3 :



c) Ve son olarak Şekil 4'teki gibi dosya türünü "iso" yapıp Git diyoruz.

Şekil 4:




Artık "iso" dosyalarımızı ister CD veya DVD'ye yazdırabilir ister Nero ImageDrive ile CD veya DVD'ye gerek kalmadan açabiliriz.

5 yorum: